donderdag 23 oktober 2008

Jeremiah





















In de winkel Wild About Music aan Sixth Street blader ik door het boek Keep Austin Weird. Daarin tref ik dezelfde muurschildering aan die ik vandaag heb gefotografeerd. Met het verhaal erachter.
Het is een kunstwerk van Daniel Johnston, in 1993 aangebracht op de zijkant van de tweedehands cd-zaak Sound Exchange. Die winkel bestaat niet meer, maar de muurschildering is er nog wel. Daarvoor moest wel actie worden gevoerd.
Maar eerst iets over de artiest. De manisch depressieve Daniel Johnston heeft meer dan dertig platen gemaakt vol amateuristisch opgenomen zeer persoonlijke liedjes. Liefhebbers van lofi, zoals het genre omschreven wordt, beschouwen hem als een genie.
Die muurschildering heet Jeremiah The Innocent, een verwijzing naar een oude hit van Three Dog Night. Omdat fans de kikker Jeremiah als een icoon van het alternatieve Austin beschouwen, protesteren ze in 2004 tegen het plan om de muur te vervangen door een glazen wand. De restaurantketen Baja Fresh Mexican Grill, die een vestiging begint in de voormalige cd-zaak, zet een streep door het besluit om het kunstwerk te verwijderen. Het kost de zaak 50.000 dollar om de plannen voor een verbouwing aan te passen, maar Jeremiah is gered. Inmiddels is Baja Fresh al weer verdwenen, maar Jeremiah voegt passanten nog immer toe: Hi, how are you.
Overigens begint Johnston deze week aan een Europese tournee, waarbij hij wordt begeleid door de Nederlandse band John Dear Mowing Club (het voormalige Smutfish). Data: 24 okt. Enschede; 25 okt. Amsterdam; 26 okt. Eindhoven; 9 november Groningen.

Geen opmerkingen: